“Melk is goed voor elk” Is dat zo?
Ik denk dat er geen enkele Nederlander is die dit nog nooit gehoord heeft.
In melk zit calcium. Absoluut waar. En calcium is een belangrijk mineraal voor je botten. Ook dat klopt. Maar hoe goed is melk nou voor je? Je zou verwachten dat Nederlanders ontzettend sterke botten hebben met de hoeveelheid zuivel die wij tot ons nemen. Maar dat klopt dus niet! Nederland heeft een behoorlijk hoog aantal mensen met osteoporose (in de volksmond ‘broze botten’ genoemd). Volgens het RIVM zijn er ruim 850.000 mensen met osteoporose in Nederland. (Onthoud dat niet iedereen officieel een diagnose ontvangen heeft). Boven de 60 jaar krijgt 1 op de 3 vrouwen osteoporose. Bij de mannen is dit 1 op de 7 personen. Hoe kan dat?
Ideale verhouding calcium
Ons lichaam neemt calcium, fosfor en magnesium samen op, maar dan moet de onderlinge verhouding wel kloppen. De ideale verhouding calcium:fosfor is 2:1. Dit is namelijk dezelfde verhouding als welke (menselijke!) moedermelk heeft. In koemelk is de verhouding bijna 1:1. Veel te veel fosfor dus. Je lichaam probeert deze verhouding op te vangen door meer calcium te betrekken. Waar zit calcium in? Juist! In je botten. Je hele leven heb je dus geleerd dat je sterkere botten krijgt van melk, maar het tegenovergestelde is waar.
Ander ding: welk dier ter wereld dringt de moedermelk van een ander dier?! Ik kan er geen een noemen. Best bijzonder toch dat een mens dan de moedermelk van een koe drinkt.. Koemelk is om een paar kilo kalfje naar een paar honderd (!) kilo koe te laten groeien. Best onlogisch dat mensen dan A) koemelk drinken. En B) dat ook jaren blijven doen.
Goede calciumbronnen
Wil je calcium binnenkrijgen én goed opnemen? Laat de zuivel dan links liggen en richt je op de groente en noten! Denk aan:
- Spitskool
- Chinese kool
- Spinazie
- Boerenkool
- Andere groene bladgroenten
- Amandelen
- Hazelnoten
- Zeegroenten
Zo bevat rauwe boerenkool twee keer meer calcium dan een glas halfvolle melk!